Waarnemen in oktober 2021

Waarnemen in oktober 2021

Waarnemen in oktober 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese ZomerTijd, MEZT!

Mercurius

In de tweede helft van oktober is Mercurius zichtbaar aan de ochtendhemel. Naar het einde van de maand toe staat de planeet schijnbaar verder van de Zon af en is ze dus beter zichtbaar ’s morgens, net vóór zonsopkomst.

Venus

Deze maand verbeteren de waarnemingsomstandigheden stilaan om Venus te spotten. Zoek de heldere planeet op na zonsondergang in het zuidwesten. Op 9 oktober staat Venus zo’n 2° ten zuiden van de smalle maansikkel.

Mars

Mars is in conjunctie met de Zon. Dat wil zeggen dat Mars vanuit ons oogpunt achter de Zon doorgaat en dus niet zichtbaar is.

Jupiter en Saturnus

Beide planeten staan in het sterrenbeeld Steenbok en staan redelijk dicht bij elkaar waarbij Jupiter de helderste is. Zij kunnen tot op het einde van de maand nog enige uren na zonsondergang waargenomen worden. Jupiter gaat een klein uur na Saturnus onder. Op 13 oktober passeert de Maan zo’n 5° ten zuiden van Saturnus en op 15 oktober ten zuiden van Jupiter.

Uranus

Uranus is de hele nacht zichtbaar. Deze planeet staat tussen de sterrenbeelden Ram en Stier en is van magnitude (helderheid) 6,1. Met het blote oog is dat op de grens van waarneembaarheid, maar met een verrekijker is Uranus goed te zien zijn. In de Hemelkalender vind je een kaartje om Uranus op te sporen.

Neptunus

Neptunus is 's avonds zichtbaar en gaat pas na middernacht onder. Neptunus bevindt zich tussen de sterrenbeelden Waterman en Vissen, en is van magnitude 7,8. Voor deze planeet heb je een kleine telescoop nodig. In de Hemelkalender vind je een kaartje om Neptunus te vinden.

Maan

NM = 6 oktober, EK = 13 oktober, VM = 20 oktober, LK = 28 oktober

Op 9 oktober kan je in de avondschemering de smalle sikkel van de Maan en Venus op slechts 2° van mekaar zien. Kijk heel laag in het zuidwesten en liefst vóór 19h30.

Sterbedekking

Tijdens de ochtend van 3 oktober zal de ster Al Jabhah of η Leo,  door de Maan bedekt worden. Om 5h40m MEZT zal ze aan de noordzijde van de smal verlichte hoornrand verdwijnen om dan om 6h22m MEZT aan de donkere bovenrand terug te verschijnen. De ster heeft een helderheid van magnitude 3,5. Bekijk dit mooie verschijnsel met een verrekijker, liefst vanop een statief.

Extra

Vanaf deze maand is het Andromedasterrenstelsel (M31) goed zien. De zgn Andromedanevel is het meest nabije grote sterrenstelsel en als je op een donkere locatie staat, is het zelfs met het blote oog zichtbaar. Het staat ’s avonds alsmaar hoger aan de hemel en is de hele nacht zichtbaar.

Vanaf 31 oktober schakelen we terug naar MET (Midden Europese Tijd) of normale (winter-) tijd; het is dan ’s avonds een uurtje vroeger donker. Jippie!

Meer details zijn te vinden in de Hemelkalender 2021 en 2022 van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde). Deze is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.