Waarnemen in september 2021

Waarnemen in september 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese ZomerTijd, MEZT!

Mercurius
Mercurius staat te dicht bij de Zon en is deze maand niet waarneembaar.

Venus
Venus bevindt zich deze maand tussen de 37° (1/9) en de 42° (30/9) links van de Zon. Kijk in het westen net na zonsondergang en je kan Venus waarnemen als een heldere gelige ster. Op 10 september zal de maan 7° ten noordwesten van Venus te zien zijn.

Mars
Mars is niet zichtbaar tot eind van dit jaar.

Jupiter en Saturnus
Beide planeten staan laag in het zuiden, slechts tot 20° à 25°. Saturnus is ’s avonds reeds zichtbaar in het zuidoosten en zal begin september omstreeks 4u ’s nachts ondergaan in het zuidwesten. Jupiter volgt anderhalf uur later. Tegen eind september zal Saturnus vlak na middernacht ondergaan. Jupiter zal pas rond 3u30 ondergaan. Tussen 16 en 18 september zal de maan ongeveer 5° ten zuiden van de planeten passeren. Eerst passeert de maan, Saturnus en de volgende nacht Jupiter.

Uranus
De planeet staat net onder het sterrenbeeld Ram en verschijnt omstreeks 22u30 (1/09) boven de noordoostelijke horizon. Tegen eind september zal Uranus al om 20u30 verschijnen. Zoek hem op met een kleine telescoop. In de nacht van 24 september passeert de maan 3° ten zuiden van Uranus.

Neptunus
De verste planeet staat links van het sterrenbeeld Waterman, net onder het oostelijk deel van het sterrenbeeld Vissen. Op 24 augustus passeert de Maan op zo’n 5° ten zuiden van Neptunus. Gebruik een middelgrote telescoop. Tussen 19 en 20 september zal de maan 5° ten zuiden van Neptunus passeren.

Komeet 4P/Faye
Met een kleine telescoop kan je de periodieke komeet 4P/Faye waarnemen. De komeet is van 10-de grootte en is best op te zoeken tijdens maanloze nachten. Begin september staat ze in het sterrenbeeld Stier. Tegen eind september staat ze reeds in het noordelijk deel van Orion. Vanaf oktober laveert ze doorheen Orion en Tweelingen en blijft zichtbaar tot midden november.

Maan
NM: 7 september, EK: 13 september, VM: 20 september, LK: 29 september.
Perigeum: 11 september (368.492 km), apogeum: 26 september (404.604 km

Sterbedekkingen
Op 2 september wordt de ster Epsilon Geminorum door de maan bedekt en omdat de ster van 3-de grootte is, is het verschijnsel makkelijk met een verrekijker te volgen. Om 2u05m verdwijnt de ster aan de westelijke maanrand en een klein uurtje later,  om 2u58 verschijnt ze terug aan de donkere oostelijke maanrand. En tijdens de ochtend van 3 september kan je de ster Kappa Geminorum (magnitude = 3.6) door de maan bedekt zien worden. De verdwijning gebeurt om 4u39 en de wederverschijning om 5u34. De tijdstippen zijn berekend voor de locatie van de Cosmodrome en kunnen lichtjes afwijken voor jouw standplaats.  Bekijk deze sterbedekkingen best met een verrekijker die opgesteld staat op een statief en zorg voor een vrije oostelijke horizon.

Meer info en bron: De Hemelkalender 2021 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.