Waarnemen in november 2022

Waarnemen in november 2022

Waarnemen in november 2022

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale zomertijd, dit is Midden-Europese Tijd, MET! De zichtbaarheid van de planeten zijn geldig indien ze zich minimum 5° boven de horizon bevinden. De tijdstippen zijn geldig voor de locatie van de Cosmodrome.(Genk)

Mercurius en Venus
Beide planeten staan te dicht naast de Zon en zijn niet zichtbaar.
Al de buitenplaneten zijn deze maand ’s avonds en ’s nachts zichtbaar.

Mars
Bij zonsondergang staat Mars reeds net boven de noordoostelijke horizon en verheldert  van magnitude -1,2 naar -1,8. De afstand tot Mars verkleint deze maand van 92,7 miljoen km  tot 81,4 miljoen km wat overeenkomt met een schijnbare diameter die van 15” naar 17,2” (boogseconden). In aanloop van nog betere positionering aan de hemel kan je week na week de poolkappen kleiner zien worden want het wordt zomer op Mars. Uitgebreide waarneemtips kan je raadplegen in de Hemelkalender 2022. Tijdens de ochtend van 11 november staat Mars op zo’n 5° ten westen van de Maan en ’s avonds staat ie zo’n 4° ten oosten van de Maan.

Jupiter
De grootste gasplaneet in ons zonnestelsel is de hele nacht waar te nemen en dit met eender welke telescoop. De schijnbare diameter zal deze maand langzaam verkleinen van 47,63” naar 44”. Op 4 november staat de planeet zo’n 3° ten noorden van de Maan.

Saturnus
De planeet staat ’s avonds op 23° boven de zuidelijke horizon en gaat onder halverwege de nacht in het zuidwesten. Op 1 november staat Saturnus zo’n 6° ten noorden van de Halve Maan.

Uranus
Uranus staat in het sterrenbeeld Ram en is de hele nacht zichtbaar. Tijdens de vroege avond van 8 november staat de planeet slechts 3° ten westen (links) van de Maan. Gebruik een kleine telescoop en kijk uit naar een ietwat “dik” blauw sterretje.

Neptunus
De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman en is de hele nacht zichtbaar.  Op 4 november staat de planeet 8° ten oosten (rechts) van tegelijk de Maan en de planeet Jupiter. Zoek de planeet op met een middelgrote telescoop

Maan
EK = 1 nov, VM = 8 nov, LK = 16 nov, NM = 23 nov, EK = 30 nov.

Samenstanden met de Maan
1 november: De Maan staat zo’n  6° ten zuiden van Saturnus.
4 november: De Maan staat 8° ten oosten van Jupiter en Neptunus.
8 november: De Maan staat 8° ten westen van Uranus.
9 november: De Maan staat 4° ten zuiden van de open sterrenhoop, de Plejaden.
11 november, ochtend: De Maan staat 5° ten oosten van Mars.
11 november, avond: De Maan staat 4° ten westen van Mars.
14 november om 0h MET staat de Maan ten zuiden van, en op één lijn met De heldere sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen.

Meteoren
Tussen 14 en 20 november zijn de Leoniden zichtbaar, deze stof- en gruisdeeltjes zijn achtergelaten door de periodieke komeet 55P/Tempel-Tuttle, die een omlooptijd heeft van 33 jaar. Telkens een komeet in de buurt van de Zon komt, laat ze stof- en gruisdeeltjes achter in haar baan. Na verloop van tijd gaat dit stof langzaam uit hun baan “wegdrijven” zodat deze deeltjes ook de baan van de Aarde bereiken. We kunnen dan extra “vallende sterren” zien. Eind 1997 werd de komeet het laatst waargenomen en in november 1998 werden er extra meer Leoniden gezien in China. De radiant of het schijnbare vluchtpunt bevindt zich in de buurt van de hals van het sterrenbeeld Leeuw. Met snelheden van 70 km/s zijn het de snelste meteoren die we kennen en gemiddeld verschijnen er tussen 13 tot 15 meteoren per uur; gerekend over de hele hemel met de lichtzwakke meteoren meegeteld. Het maximum verwacht men tijdens de ochtend van 17 november, maar kijk reeds enkele avonden eerder. Er is dit jaar géén storend maanlicht.