Home / Dag van de Wetenschap

Dag van de Wetenschap

zondag 24 november van 13u tot 17u

beeld-dag-vd-wetenschap-2019-1.jpg

Dag van de Wetenschap: Ruimtevaart in ons dagelijkse leven 

Tijdens de Dag van de Wetenschap ontdek je in Kattevennen dat heel wat ruimtevaarttoepassingen hun weg vonden naar het dagelijkse leven.
50 jaar geleden zette de eerst mens voet op de maan. Dit resulteerde o.m. in een rits uitvindingen in de ruimtevaart die nadien werden doorontwikkeld als huis -en tuintoepassingen.
Je kan ze momenteel niet meer wegdenken uit het dagelijkse leven.
Toegang tijdens de Dag van de Wetenschap is gratis, enkel de 360° show zijn betalend.

Programma Dag van de Wetenschap:
360° shows

Beleef een ongelooflijk ruimteavontuur in onze 360° filmzaal en reis zo tussen de sterren en planeten
Programma en tickets:
14 uur 'Astronaut'
Hoe beïnvloedt een langdurig verblijf in de ruimte het lichaam van een astronaut? Wel, onze testpiloot Raf kan je er alvast meer over vertellen.
15.30 uur 'Dawn of the Space Age'
Herbeleef de tijden van de ruimte-exploratie. Van de lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, over de legendarische landingen op de maan, tot het permanente verblijf van de mens in de ruimte!
De 360° shows zijn de enige betalende activiteit tijdens de Dag van de Wetenschap.

Interactieve presentatie ‘Toekomstplannen van de ruimtevaart’ door Nancy Vermeulen  

Wat zal de toekomst brengen voor de ruimtevaart? In deze interactieve presentatie test Nancy je kennis en laat ze je zien wat we in de toekomst qua ruimtevaart mogen verwachten. Vragen staat vrij!
Voorafgaande op de 360° shows. Eerste voorstelling om 13.30u, tweede voorstelling om 15u. Na de presentatie kan je aansluitend de 360° show bekijken.

Nancy Vermeulen kent geen grenzen. Na een Master in de theoretische fysica behaalde ze een licentie als lijnpiloot. Boeing of Airbus, ze vloog met VIP-passagiers en verzorgde cargovluchten naar het belegerde Bagdad. Haar echte doel ligt buiten de dampkring. Vermeulen onderzocht bij het KMI de zonne-irradiantie, leidde een  gesimuleerde Mars-expeditie in Utah, en raakte als een van de weinige vrouwen door een ESA-selectie voor kandidaat-astronauten. Sinds vorig jaar leidt ze in haar eigen Space Training Academy toekomstige privé-astronauten op.

Expositie ruimtevaarttoepassingen

Ruimtevaart is minder ver weg dan je denkt. Toestellen die we bijna elke dag gebruiken, maken ons het leven een stuk makkelijker dankzij technologie van de ruimtevaartorganisaties zoals o.a. NASA. Want een man op de maan zetten, was geen lachertje. Er moesten enorm veel nieuwe technieken uitgevonden worden. En deze hebben hun weg naar ons dagelijkse leven gevonden.
In de expo-ruimte van de Cosmodrome kan je tijdens de Dag van de Wetenschap tal van deze uitvindingen bekijken. Doorlopend van 13 tot 17u

Sterrenwacht

Kom in de sterrenwacht kijken door onze grote telescoop en je gelooft je ogen niet. De astroranger van de Cosmodrome vertelt je meer over de werking van de telescoop en de sterrenwacht. Bij helder weer kan je de zon of de maan waarnemen.
Doorlopend van 13 tot 17u

Weet je dat er in Genk ook nog op andere locaties leuke activiteiten rond de Dag van de Wetenschap zijn?
Bekijk ze hier.