Kattevennen heeft een nieuwe entree

Kattevennen heeft een nieuwe entree

Kattevennen heeft een nieuwe entree.
De nieuwe ontsluitingsweg en parking voor Kattevennen is vanaf donderdag 23 december open voor het verkeer. Met de nieuwe entree werd gekozen voor een duidelijke splitsing tussen zacht verkeer (fietsers en wandelaars) en auto- en busverkeer. Het nieuwe parkeerterrein voorziet in 150 parkeerplaatsen en plaats voor 12 mobilhomes, een verdubbeling van de parkeercapaciteit versus vroeger.

Veiligere verkeerssituatie

Kattevennen kende de laatste jaren een enorme groei en ook de komende jaren wordt er door heel wat partners fors geïnvesteerd op het terrein. Vanuit de stad & VZW Kattevennen is het de bedoeling om de komende jaren het outdoor-aanbod op de site te versterken alsook het programma van de Cosmodrome. De nieuwe toegangsweg en parking zorgen voor een betere ontsluiting van het domein, waarbij de verschillende gebruikers meer gescheiden worden en dit een veiligere verkeerssituatie garandeert.

Exclusieve zachte verbinding

De nieuwe entree voor auto’s en ander gemotoriseerd vervoer verloopt vanaf nu via de Bronbosstraat (voorheen Schabartstraat), en dit vanaf de Oosterring tot aan de nieuwe parking. Naast deze nieuwe rijweg ligt er een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad. De oude toegang, via de straat Kattevennen, langs Genk VV, is nu een exclusieve zachte verbinding voor fietsers en wandelaars. Genk VV blijft wel nog bereikbaar via Kattevennen.

Praktisch

Het deel van de parking voor de paardentrailers is nog even afgesloten om beschadiging aan het grindgazon te vermijden. De kampeerautoplaatsen worden afgewerkt in januari/februari. De oude toegangsweg blijft nog open tot en met zondag 16 januari. Vanaf 17 januari loopt al het gemotoriseerd verkeer via de nieuwe weg.

Veel gestelde vragen over de nieuwe parking op Kattevennen en nieuwe toegangsweg.

Waarom werd er een nieuwe parking aangelegd?
Het domein kent de laatste jaren een enorme groei. Op een mooie dag is Kattevennen zo druk bezocht dat het domein nog amper bereikbaar is. Dat leidt tot heel wat onveilige situaties tussen auto’s, fietsers en wandelaars. Het was dus noodzakelijk om het domein niet alleen een veiligere toegang te geven, maar ook om meer ruimte te voorzien voor auto’s én een aparte zone voor paardentrailers en campers. Op die manier verhogen we de veiligheid én het comfort voor alle bezoekers.

Wat gebeurt er met de huidige parking op Kattevennen?
Deze parking wordt behouden en is in de toekomst exclusief voor auto’s. Ook de bushalte blijft op de huidige parking voorzien.

Hoeveel plaatsen komen er bij op de nieuwe parking?
Er worden 135 nieuwe, vaste, parkeerplaatsen gecreëerd, evenals 12 plaatsen voor mobilhomes. Een polyvalent grasterrein van 3.180 m² wordt voorzien waarop plaats is voor 85 auto’s en/of een aantal trailers. Voor de paardentrailers is er permanent 1.956 m² voorzien, voor plusminus 40 trailers.

Welke boscompensatie is er voorzien?
Het merendeel van de ontbossing is gecompenseerd met fysieke aanplanting van andere bomen op percelen in de omgeving van de Koebaan. Het saldo wordt financieel gecompenseerd. Daarbovenop werd in het verleden, bij opmaak van het bestemmingsplan dat onder meer de realisatie van de parking mogelijk maakte, de bestemming van een waardevol en zeldzaam wild jeneverbessenbos, elders op het domein Kattevennen aanwezig, omgezet van recreatie- naar natuurgebied.

Zijn er op Kattevennen nog grote werken gepland, naast de parking en toegangsweg op Kattevennen?
Voor de komende jaren worden volgende stappen van het toekomstplan uitgevoerd: de realisatie van een robuuste natuur-ecologische bosstructuur door de omvorming van een bos met hoofdzakelijk naaldbomen naar een gemengd bos met onderbegroeiing, de ontwikkeling van de vallei (de huidige toegang langs de straat Kattevennen) tot een zachte verbinding met het stadscentrum, en de ontwikkeling van outdoor-programma’s.

Hoe bereik ik Kattevennen in de toekomst met de fiets?
Langs de nieuwe toegangsweg voor auto’s via de Bronbosstraat wordt een vrijliggend dubbel fietspad aangelegd dat leidt naar het domein van Sport. Vlaanderen en de Cosmodrome. Ook langs de huidige toegangsweg, via de straat Kattevennen, kan je de site nog bereiken; de huidige toegangsweg, vanaf Genk VV, wordt in de toekomst exclusief toegankelijk voor fietsers en wandelaars.

Hoe bereik ik Genk VV?
Genk VV blijft bereikbaar via de huidige toegangsweg. Vanaf Genk VV kan je met gemotoriseerd verkeer wel niet meer via de straat Kattevennen doorrijden naar de site.

Plan nieuwe toegang en parkeerterrein:

1. Nieuwe toegangsweg Kattevennen
2. Vrijliggend wandel- en fietspad
3. Nieuw parkeerterrein
4. Parkeerzone voor personen met een handicap
5. Ruimte voor kampeerwagens
6. Ruimte voor paardentrailers en -vrachtwagens
7. Polyvalent grasterrein (overflow-parking)
8. Weg gereserveerd voor langzaam verkeer (en aangelanden)
9. Bushalte
10. Bestaande parking (enkel voor personenwagens)

A. Genk VV
B. Manege Kattevenia
C. Sport Vlaanderen Genk
D. Cosmodrome