Lezingenreeks Hubble Space Telescoop

24 april - 1 mei - 8 mei

LEZINGENREEKS HUBBLE SPACE TELESCOOP

Drie weken lang, elke vrijdag een lezing van ongeveer een half uur over de Hubble Space Telescoop. Dit naar aanleiding van zijn 30ste verjaardag.

Vrijdag 24 april:
Op de 30ste verjaardag van de “Hubble Space Telescope” (HST) zullen we het hebben over deze bijzondere missie, de eerste telescoop in de ruimte. We behandelen vragen zoals “Wat voor telescoop is de Hubble ruimtetelescoop?”, “Waarom heeft men zo’n dure telescoop gemaakt?” en “Waarom werd hij in de ruimte geplaatst?”. We bekijken de ontstaansgeschiedenis van de Hubble telescoop, de drama’s en de vreugde voor zijn geboorte en nog meer. Hubble Space Telescope is een enorme uitdaging geweest, een grote technologische – en menselijke – prestatie, met als hoofddoel: het ontrafelen van het ontstaan van het universum! Laat jij je meeslepen in dit avontuur?
Bekijk de lezing hier (beschikbaar vanaf 13u)
Vragen? Stel ze hier! Je krijgt snel antwoord van ons.
 

Vrijdag 1 mei:
In deze lezing leren we de Hubble Space Telescope beter kennen. Wat heeft Hubble ons in de afgelopen 30 jaar laten zien? De ruimtetelescoop trakteerde ons op adembenemende beelden en gaf op die manier kleur aan ons beeld van de kosmos. Dankzij zijn gevoelige ‘ogen’ en hoogtechnologische snufjes hebben astronomen bijzondere nieuwe ontdekkingen kunnen doen zoals nieuwe sterrenstelsels, zwarte gaten, nieuwe exoplaneten en nog meer.
Bekijk de lezing hier (beschikbaar op 1 mei vanaf 13u)
Vragen? Stel ze hier! Je krijgt snel antwoord van ons.


Vrijdag 8 mei:
In deze lezing nemen we met dankbaarheid symbolisch afscheid van de Hubble Space Telescope en werpen een blik naar de toekomst, meer bepaald naar Hubble’s opvolger: de James Webb Space Telescope. Deze ruimtetelescoop zal nog gevoeligere snufjes bezitten dan Hubble en ons nog verder in het verleden van het universum laten kijken. Met zijn 30 jaar is de Hubble Space Telescope al een oude ruimtetelescoop met mankementen die niet meer kunnen worden verholpen. Desondanks heeft hij ons enorm veel geleerd en laten genieten van prachtige beelden van het heelal. Bedankt Hubble!
Bekijk de lezing hier (beschikbaar op 8 mei vanaf 13u)
Vragen? Stel ze hier! Je krijgt snel antwoord van ons.