Home / Mercuriusovergang

Mercuriusovergang

maandag 11 november vanaf 13u

mercurius.jpg

Mercuriusovergang

Op 11 november trekt Mercurius, vanuit de aarde bekeken, voor de zon. Tijdens zo een Mercuriusovergang kan je de planeet als een klein zwart bolletje voor de zon zien bewegen.

Omstreeks 13u36 raakt de planeet voor het eerst de oostelijke rand van de zon. Aangezien er nog niets van de planeet voor de zon staat is dit niet met gewone telescopen te zien. Kort daarna verschijnt er een minuscuul deukje aan de rand. Vanaf dan tot 19u04 beweegt de planeet over de zon.

Met een eclipsbrilletje zal je de overgang niet kunnen volgen. Het Mercuriusschijfje is te klein om zo opgemerkt te worden. In een telescoop of met een binoculair met filters, kan je de overgang volgen. Indien Mercurius in de buurt van een zonnevlek komt dan zal je merken dat zelfs het donkerste deel van die vlek nog grijs is t.o.v. Mercurius die echt zwart van kleur is.
De Mercuriusovergang is niet met het blote oog te zien. Je brengt dus best een verrekijker of een telescoop met zonnefilter mee. Heb je zelf niet het nodige materiaal? Geen probleem, de Cosmodrome voorziet alles ter plaatse.

De astrorangers van de Cosmodrome trekken naar de terril van Waterschei om het schouwspel van de Mercuriusovergang waar te nemen.

Praktisch:
- afspraak Terril Waterschei - volg de aangeduide route; start Parking KRC-Genk links van het stadion
- welkom vanaf 13u
- de activiteit gaat enkel door bij helder weer.