Nieuwe toegang

Kattevennen

Nieuwe toegang

Kattevennen krijgt een nieuwe entree.
Het domein kent de laatste jaren een enorme groei en ook de komende jaren wordt er door heel wat partners fors geïnvesteerd op het terrein. Om het voor alle bezoekers veiliger én comfortabeler te maken, is het nieuwe plan een noodzaak.

In januari 2021 startte de aanleg van een nieuwe toegangsweg (via de Bronbosstraat) met vrijliggend fietspad alsook een extra parking. De huidige toegangsweg via de straat Kattevennen wordt een zogenaamd zachte verbinding, exclusief voorbehouden voor fietsers en wandelaars. Genk VV blijft bereikbaar via de huidige toegangsweg. Het einde van de werken is voorzien in oktober 2021.

UPDATE juni 2021:
De werken voor de aanleg van een nieuwe toegangsweg naar en parking voor het domein Kattevennen zijn volop in uitvoering. Om de aansluiting te maken met het kruispunt van de Oosterring/Schabartstraat (ter hoogte van het Synaps Park/ZOL - Genk VV), wordt de toegangsweg naar Kattevennen van 21 juni tot en met 2 juli afgesloten voor alle verkeer.

Omleiding
Er wordt een omleiding voorzien via de Europalaan en Hoogzij. Genk VV blijft altijd bereikbaar via deze omleidingsroute. Ook de doorsteek voor voetgangers naar het kruispunt van de Oosterring blijft open. We doen er alles aan om de hinder in tijd en omvang te beperken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Veel gestelde vragen over de nieuwe parking op Kattevennen en nieuwe toegangsweg.

Waarom wordt er een nieuwe parking aangelegd?
Het domein kent de laatste jaren een enorme groei. Op een mooie dag is Kattevennen zo druk bezocht dat het domein nog amper bereikbaar is. Dat leidt tot heel wat onveilige situaties tussen auto’s, fietsers en wandelaars. Het was dus noodzakelijk om het domein niet alleen een veiligere toegang te geven, maar ook om meer ruimte te voorzien voor auto’s én een aparte zone voor paardentrailers en campers. Op die manier verhogen we de veiligheid én het comfort voor alle bezoekers.

Wat gebeurt er met de huidige parking op Kattevennen?
Deze parking wordt behouden en is in de toekomst exclusief voor auto’s. Ook de bushalte blijft op de huidige parking voorzien.

Hoeveel plaatsen komen er bij op de nieuwe parking?
Er worden 135 nieuwe, vaste, parkeerplaatsen gecreëerd, evenals 12 plaatsen voor mobilhomes. Een polyvalent grasterrein van 3.180 m² wordt voorzien waarop plaats is voor 85 auto’s en/of een aantal trailers. Voor de paardentrailers is er permanent 1.956 m² voorzien, voor plusminus 40 trailers.

Welke boscompensatie is er voorzien?
Het merendeel van de ontbossing is gecompenseerd met fysieke aanplanting van andere bomen op percelen in de omgeving van de Koebaan. Het saldo wordt financieel gecompenseerd. Daarbovenop werd in het verleden, bij opmaak van het bestemmingsplan dat onder meer de realisatie van de parking mogelijk maakte, de bestemming van een waardevol en zeldzaam wild jeneverbessenbos, elders op het domein Kattevennen aanwezig, omgezet van recreatie- naar natuurgebied.

Zijn er op Kattevennen nog grote werken gepland, naast de parking en toegangsweg op Kattevennen?
Voor de komende jaren worden volgende stappen van het toekomstplan uitgevoerd: de realisatie van een robuuste natuur-ecologische bosstructuur door de omvorming van een bos met hoofdzakelijk naaldbomen naar een gemengd bos met onderbegroeiing, de ontwikkeling van de vallei (de huidige toegang langs de straat Kattevennen) tot een zachte verbinding met het stadscentrum, en de ontwikkeling van outdoor-programma’s.

Hoe bereik ik Kattevennen in de toekomst met de fiets?
Langs de nieuwe toegangsweg voor auto’s via de Bronbosstraat wordt een vrijliggend dubbel fietspad aangelegd dat leidt naar het domein van Sport. Vlaanderen en de Cosmodrome. Ook langs de huidige toegangsweg, via de straat Kattevennen, kan je de site nog bereiken; de huidige toegangsweg, vanaf Genk VV, wordt in de toekomst exclusief toegankelijk voor fietsers en wandelaars.

Hoe bereik ik Genk VV?
Genk VV blijft bereikbaar via de huidige toegangsweg. Vanaf Genk VV kan je met gemotoriseerd verkeer wel niet meer via de straat Kattevennen doorrijden naar de site.

Plan nieuwe toegang en parkeerterrein:

1. Nieuwe toegangsweg Kattevennen
2. Vrijliggend wandel- en fietspad
3. Nieuw parkeerterrein
4. Parkeerzone voor personen met een handicap
5. Ruimte voor kampeerwagens
6. Ruimte voor paardentrailers en -vrachtwagens
7. Polyvalent grasterrein (overflow-parking)
8. Weg gereserveerd voor langzaam verkeer (en aangelanden)
9. Bushalte
10. Bestaande parking (enkel voor personenwagens)

A. Genk VV
B. Manege Kattevenia
C. Sport Vlaanderen Genk
D. Cosmodrome