9 mei = Dag van Europa

9 mei = Dag van Europa

Sinds 1985 herdenken we op 9 mei de opstart van de Europese Unie. Een belangrijke dag die voor ons een iets andere betekenis heeft. De Cosmodrome zet op deze dag 'Europa, de zesde grootste maan uit het zonnestelsel' in de kijker.

Europa behoort samen met de manen Io, Ganymedes en Callisto tot de 4 grote Galileische manen van de planeet Jupiter. De naam Europa is afkomstig uit de Griekse mythologie waar Europa de dochter was van koning Agenor. Ze had een relatie met Zeus, gaf hem drie kinderen waarvan één later koning Menos werd.

Net als de andere Galileische manen werd Europa ook in 1610 ontdekt door Galilei Galeileo. Europa heeft een doorsnede van iets meer dan 3000km. Van alle manen van Jupiter is Europa voor de wetenschappers het meest interessant want onder de enorme vlaktes van deze maan zouden zich reusachtige oceanen bevinden.

Europa is zeer makkelijk te herkennen op afbeeldingen doordat het geen inslagkraters heeft maar wel een zeer vlak oppervlak dat bestaat uit tal van ijsvelden. Toen in 1998 de Amerikaanse ruimtesonde Galileo een bezoek bracht aan deze maan, ontdekte deze dat er zich onder deze ijsvelden één grote oceaan bevindt die wel tot 100 kilometer diep zou zijn en in totaal over meer water zouden beschikken dan op aarde.
Door deze vondst wordt Europa door wetenschappers beschouwt als één van de weinige plaatsen in ons zonnestelsel waar leven zou kunnen bestaan. Tot nu toe is hiervan nog niets bewezen.

De Hubble ruimtesonde ontdekte in 1994 dat Europa beschikt over een dunne atmosfeer met daarin zuurstof. Hiermee wordt het totaal aantal manen in ons zonnestelsel die zuurstof bevatten in hun atmosfeer gebracht op zeven.
De zuurstof van Europa zou afkomstig zijn van het zonlicht die geladen deeltjes van het ijsoppervlak van de maan doet verdampen en uiteindelijk deze waterdamp doet splitsen in zuurstof en waterstof.

In totaal zijn op het oppervlak van Europa maar drie kraters geteld die groter dan 5 kilometer zijn. Er werden geen enkele heuvels of bergen gevonden die hoger zijn dan 100 meter. Wellicht zijn de meest opvallende kenmerken van Europa de donkere strepen die willekeurig over het oppervlak lopen. Het is de getijdekracht van Jupiter die barsten veroorzaakt in het ijs, waardoor materiaal naar buiten lekt. Zout van in het binnenste van Europa kleurt dan langzaam bruin ten gevolge van straling.

Eind jaren 70 maakten de Amerikaanse ruimtetuigen Voyager 1 en 2 een bezoek aan deze maan. Ze kregen helaas geen uitstekend zicht over Europa. Het was wachten tot halverwege de jaren 90 voordat ruimtesonde Galileo de eerste gedetailleerde beelden stuurde naar de aarde.
Maar desondanks al onze kennis is er nog steeds niet veel over Europa geweten en blijven zijn ijsvelden en onderliggende oceanen voor veel mysteries en speculaties zorgen.