Boötiden - meteorenzwerm van 1 tot 6 januari 2021

De Boötiden zijn, samen met de Perseïden (augustus) en Geminiden (december), één van de drie grote jaarlijks terugkerende meteorenzwermen.

Zo’n zwerm is meestal gedurende enkele nachten na mekaar te zien, voor de Boötiden is dit tussen 1 en 6 januari waarbij de meeste meteoren te zien zijn tijdens de nacht van 4 op 5 januari. De meeste zijn te zien op het moment dat de Aarde doorheen de dichtste concentratie van stofdeeltjes en kruimelsteentjes kruist; er kunnen dan tot 120 meteoren per uur verschijnen. Dit aantal is een berekende schatting voor een ideale waarneemplek; een vlakte zonder enige obstakels (bomen, huizen…) in een heel donkere omgeving. Het tijdstip van dit maximum is berekend voor 4 januari omstreeks 13h30m MET. Dit betekent dat je het verschijnsel best tijdens de avond van 4 januari bekijkt, en liefst vóór 23h MET want vanaf dan zal het licht van de opgekomen Maan gaan storen.

De zichtbaarheidsduur van de Boötiden is bijzonder scherp gepiekt en duurt niet veel langer dan 14 uren, dus 7 uren vóór en na het tijdstip van het maximum. Kijk je een dag eerder of later dan valt er nog maar een fractie van het aantal meteoren te zien! Denk eraan om goed, warm gekleed op meteorenjacht te gaan!

Die korte piek duidt op een vrij recente oorsprong van enkele honderden jaren terug. Mogelijk zijn het restdeeltjes afkomstig van een komeet die in 1490 werd waargenomen vanuit China, Japan en Korea. In datzelfde jaar werd ook melding gemaakt van een extreme meteoren- en meteorietenregen. Mogelijk houdt zelfs een megatsunami in Australië rond die tijd hiermee verband.

Bron: www.imo.net