Daar zijn de Perseïden weer!

Daar zijn de Perseïden weer!

De Perseïden zijn deeltjes van rotsachtige brokstukken die lang geleden door de komeet Swift-Tuttle zijn achtergelaten. De kleinste deeltjes zijn zo groot als een zandkorrel, de grootste zo groot als een doperwtje.
Elke zomer, halverwege augustus, trekt de aarde in haar baan om de zon door het gruis van deze komeet. Wanneer een van de meteoren de dampkring raakt, ontstaat een witgloeiende streep van super hete lucht. Zo nu en dan kunnen de helderste strepen een paar seconden zichtbaar blijven.

In de nacht van 12 op 13 augustus bereiken de Perseïden hun maximum. Tijdens dat maximum zijn er tot 60 meteoren per uur zichtbaar. Helaas zal de maan dit jaar fel storen.Tijdens de piek is het namelijk volle maan, waardoor veel meteoren niet of moeilijk te zien zullen zijn.

Wie de vallende sterren wil zien, heeft geen telescoop of verrekijker nodig. Je moet gewoon op een donkere plaats gaan staan, liefst in het open veld buiten de bebouwde kom, en een kwartiertje naar een willekeurige plaats aan de horizon te kijken.