Frank Deboosere op pensioen

Zo staat het in de Hemelkalender:
“Maandag 20 maart 2023, 21h24mUT: Begin van de lente. De Zon staat in het lentepunt van de ecliptica op 0° ecliptische lengte en gaat over naar noordelijk halfrond van de hemel.”

Eigenlijk had er moeten staan:
Op MAANdag 20 maart 2023, om 21h24mUT begint Frank aan zijn nieuwe lente.

De Merlijnen van onze vereniging kennen Frank reeds van in zijn jeugd, als lid van de jongerenvereniging voor sterrenkunde Pallas in Mechelen en als werkgroepleider van de werkgroep veranderlijke sterren van de Vereniging voor Sterrenkunde.

Toen hij op de VRT (toen BRTN) weerpraatjes verzorgde, bleven we hem met enige trots, als “one-of-us” volgen. Frank ontpopte zich als een gevestigde waarde in onze maatschappij. Meer nog, naast zijn engagement voor “Kom op tegen kanker” is hij een grote promotor voor alles wat met wetenschap te maken heeft en in het bijzonder voor weer- en sterrenkunde.

In 1992 lanceerde de Cosmodrome (toen Europlanetarium genaamd) haar eerste geautomatiseerde planetariumvoorstelling “Speurtocht door het heelal”. Een audiovisueel sterrenspektakel vertelt door Frank. Sindsdien is de Cosmodrome een begrip geworden in Genk, Limburg, Vlaanderen, België en zowaar in Europa en wereldwijd in de planetariumwereld. Ook bij andere evenementen konden we altijd op zijn steun en medewerking rekenen, en zo droeg Frank mede zijn steentje bij tot het succes van de Cosmodrome.

Frank zegt dat hij zich al die tijd geamuseerd heeft met zijn werk. Awel! zeggen wij dan: Jouw volgende opdracht is: “Amuseer je met JOUW nieuwe lente”.

Een wel gemeende en verdiende nieuwe lente toegewenst, namens het bestuur en alle huidige en voormalige medewerkers van de Cosmodrome van Genk.

Tot Ad Astra,