Het BRAMS-team heeft je hulp nodig voor het detecteren van Perseïden in het Radio Meteor Zoo project!

Vandaag vindt de officiële start plaats van Radio Meteor Zoo,
een Citizen  Science project georganiseerd in samenwerking met wetenschappers van Zooniverse: www.radiometeorzoo.be.

Het doel is aan veel mensen te vragen om meteoorreflectieste detecteren in BRAMS-spectrogrammen tijdens  meteorenzwermen. Dit is een eenvoudige taak die om het even wie kan doen na het lezen van een korte tutorial: slechts een paar muisklikken om een rechthoek te tekenen rond elke meteoorreflectie. En het is leuk om te doen!

BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) is een netwerk van Belgische radio-ontvangststations die reflectie van radiostralen op meteorensporen gebruiken om meteoroïden te detecteren die de aardatmosfeer binnendringen.

Het BRAMS-netwerk produceert grote hoeveelheden gegevens, met duizenden meteoren per dag. De gegevens worden voorgesteld als beelden (spectrogrammen) en automatische detectie-algoritmes proberen specifieke vormen te herkennen die overeen komen met meteoorreflecties. Geen enkel algoritme kan echter perfect het menselijk oog nabootsen, dat de beste detector blijft. Dit probleem stelt zich vooral tijdens meteorenzwermen, wanneer de aarde door een wolk stofdeeltjes trekt die door een komeet werd uitgestoten toen ze de zon naderde. Het Radio Meteor Zoo project start met gegevens van de Perseïden 2016 (piek rond 11-12 augustus), dus met stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. We roepen de hulp in van vele ogen van citizen scientist over de hele wereld. Uw hulp is zeer waardevol!

Mensen van over de hele wereld en van alle leeftijden zijn welkom om een handje uit te steken. Of u nu een passie hebt voor meteoren, voor astronomie, of gewoon wil helpen, doe mee met www.radiometeorzoo.be en ontdek de fascinerende wereld van stofdeeltjes uit de ruimte.
 
Voor ons project is het essentieel dat we zo veel mogelijk mensen bereiken. U kan ons goed helpen door reclame te maken voor de Radio Meteor Zoo bij vrienden, familie en om het even welke astronomische club waar u bent bij aangesloten. Bij voorbaat bedankt voor uw steun!

Uw meteorendetecties zullen gebruikt worden om te berekenen hoe veel deeltjes de aardatmosfeer binnendringen per uur, om de piek van de meteorenactiviteit te bepalen, om de verdeling van de afmetingen van de deeltjes te schatten, en om het traject van de deeltjes in de atmosfeer te bepalen op basis van gegevens van meerdere BRAMS-stations.

We nodigen u ook vriendelijk uit om te praten met onderzoekers en andere gebruikers op Radio Meteor Zoo Talk. Ons team ziet ernaar uit om met u samen te werken!
Cis Verbeeck in naam van het Radio Meteor Zoo team