Is er dan toch leven mogelijk (geweest) op Venus?

venus-1.jpg

De planeet Venus is waarschijnlijk miljarden jaren bewoonbaar geweest volgens nieuwe berekeningen van de NASA. Een stuk langer dan men eerder dacht. Venus staat na Mercurius het dichtstbij de zon.
Met de nieuwe berekeningen kunnen wetenschappers zien dat de temperaturen zo'n 700 miljoen jaar geleden varieerden tussen de 20 en 50 graden celsius. Dit is warm genoeg voor vloeibaar water.
En iedereen weet dat waar er water is er de mogelijkheid bestaat op "leven", zoals wij dat hier kennen.

Eerder in 1980 werd al ontdekt dat er een oppervlakkige oceaan op de planeet aanwezig was. Maar wetenschappers dachten jaren dat al dit water zou verdampt zijn, door de dichte nabijheid van de Zon.

Momenteel is het niet mogelijk om op deze planeet te komen. De hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer is 90 keer hoger dan op aarde en de temperaturen lopen er op tot 462 graden celsius.
Niet meteen leefbaar voor een aardbewoner.

Nieuwe berekeningen tonen aan dat er wellicht voor een periode van 2 tot 3 miljard jaar een zee op de planeet is geweest en er een stabiel klimaat heerstte. In theorie is het dus mogelijk dat er leven is ontstaan. Deze bevinding zorgt er ook voor dat wetenschappers verder gaan zoeken in andere zonnestelsels.

Een team van internationale wetenschappers heeft aanwijzingen gevonden dat er mogelijk leven is op Venus. In de atmosfeer van de planeet is fosfine gevonden, een gas dat op aarde door bacteriën wordt geproduceerd. Dat zou dus kunnen betekenen dat er zich ook bacteriën of andere micro-organismen in de atmosfeer van Venus bevinden. De onderzoekers benadrukken wel dat er nog geen echte verklaring is en dat er meer onderzoek nodig is.

Andere wetenschappers geven fijntjes aan dat dit slechts "theoriën" zijn. De meningen zijn dus zeker nog verdeeld!