James Webb Space Telescope maakt prachtig beeld van het "Karrenwielstelsel"

archivescartwheel.jpg

NASA, het Europees ruimtevaartagentschap ESA en de Canadese ruimtevaartorganisatie CSA hebben een nieuwe foto gepubliceerd van het Karrenwielstelsel, die afkomstig is van de James Webb Space Telescope.
Dit object bevindt zich op zo'n 500 miljoen lichtjaar van de aarde.
Een beeld hiervan is op zich geen nieuw gegeven, want Hubble maakte al eerder beelden ervan. Maar als je beide beelden zou vergelijken, zie je dat de "spaken" van het wiel nu veel beter zichtbaar zijn, dan in het verleden. De James Webb Telescoop is dan ook gespecialiseerd in het infrarode deel van het spectrum, dat nodig is om door stof heen te kunnen kijken.
Wij zijn alvast blij met dit indrukwekkend beeld!
Het Karrenwielstelsel was volgens de ruimtevaartorganisaties tot nu toe altijd een beetje in nevelen gehuld door de grote hoeveelheden stof. Hubble heeft voorheen ook naar dit sterrenstelsel gekeken, maar bijvoorbeeld de ‘spaken’ in het wiel zijn veel beter zichtbaar op de nieuwe afbeelding. Hubble is dan ook veel minder dan James Webb gespecialiseerd in het infrarode deel van het spectrum en die specifieke capaciteit is nodig om door stof heen te kijken.