Jupiter en zijn maantjes

Momenteel staat de planeet Jupiter heel opvallend zichtbaar aan de avondhemel. Met een kleine telescoop is de iets afgeplatte vorm van de planeetbol merkbaar alsook de strepige wolkenbanden zijn mooi te zien. Als je de posities van de maantjes na een 15-tal minuutjes gevolgd hebt, kan je hun verplaatsing reeds opmerken. Om te herkennen welk maantje waar staat, kan je de tabellen op pagina 78 in de Hemelkalender 2017 raadplegen.

Beschik je over een middelgrote telescoop, een CCD-camera, een webcam of een DSLR-camera kan je de planeet en haar maantjes met wat ervaring mooi fotograferen.

Maar zou het mogelijk zijn, om met een compacte megazoomcamera de maantjes van Jupiter te fotograferen?

Na wat experimenteren, lukte het mij om, met een Panasonic DMC-TZ60, goed stilstaand, leunend tegen een boom, enkele foto’s te maken waarbij de maantjes toch duidelijk herkenbaar zijn. Dus: zoveel mogelijk inzoomen; met het gebruikte toestel was dit F=129mm. Verder had ik de camera op “M-stand” (manueel) gesteld, waarbij ik een zo groot mogelijke diafragmaopening (kleinste “f/”), f/3,3 kon kiezen. Een “filmgevoeligheid” of ISO-snelheid van 3200 met een sluitertijd tussen 1/13 en 1/4 sec gaf een goed resultaat. De originele plaatjes waren iets meer dan 5,4 Mb groot.
 

 

De foto is een uitsnede van het origineel en is wat onscherp, ik werkte vanuit de losse hand en misschien ligt het ook wel aan de luchtturbulentie want met zo’n sterke inzooming ga je dat ook mee vergroten. Jupiter is overbelicht omdat anders de veel lichtzwakkere maantjes niet op de foto zichtbaar zijn. Van linksonder naar rechtsboven zien we het maantje Callisto, dan Jupiter, en de maantjes Io, Europa (hoger) en Ganymedes (iets lager). De schijnbare hoek tussen Europa en Ganymedes is slechts 19 boogseconden! De volgende keer eens proberen vanop een statief zodat het plaatje hopelijk minder onscherp is.

Aan de lezer de uitdaging, om het ook eens te proberen met een pocketcamera en laat ons jouw bevindingen weten.
Seppe Canonaco

De “Hemelkalender 2017” is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome aan 12,5€.