Kattevennen-Cosmodrome en Avansa Limburg willen toegankelijkere uitstappen mogelijk maken

Op uitstap naar Cosmodrome? Waarom niet?

Kattevennen-Cosmodrome wil een vakantiebestemming voor iedereen zijn. Dus ook voor wie een beperkt budget heeft, voor mensen met een beperking of voor wie er om andere redenen moeilijk kan geraken. Samen met Avansa Limburg en met steun van Toerisme Vlaanderen onderzocht Kattevennen-Cosmodrome welke drempels bezoekers kunnen ondervinden, en dus ook hoe het beter kan.

Ontdek, droom, Cosmodrome

De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in de podcastreeks Ontdek, droom, Cosmodrome. Onderzoekers Ina en Enrico trokken met abrikozenvlaai en een microfoon naar buurthuizen en sociale organisaties in Genk en Maasmechelen. Ze polsten er naar mogelijke drempels die mensen ondervinden bij een trip naar Kattevennen en de Cosmodrome. Dat waren er meer dan gedacht, want Kattevennen-Cosmodrome levert al heel wat inspanningen. Zo is er een aangepast tarief voor wie het financieel moeilijk heeft, en is er veel aandacht voor de toegankelijkheid van het gebouw. Zaken die beter kunnen, zijn onder meer de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, en de communicatie naar bijzondere doelgroepen. Attracties zoals Kattevennen-Cosmodrome moeten volgens de onderzoekers zelf meer naar buiten komen. En dat bedoelen ze letterlijk: ‘Ze moeten in wijken en buurthuizen komen vertellen wat ze doen en mensen zo overtuigen om er een dagje door te brengen.’

Vakantie voor iedereen

Het onderzoek kadert in het initiatief Vakantie voor iedereen van Toerisme Vlaanderen. Vlaams minister Zuhal Demir, bevoegd voor toerisme, was aanwezig bij de lancering van de podcastreeks. In haar toespraak verwees ze naar haar kindertijd in Genk, en hoe confronterend het was voor sommige kinderen als ze aan het begin van het nieuwe schooljaar geen vakantieherinneringen konden delen. Helaas bestaat dat probleem vandaag nog altijd en is het de afgelopen jaren nog verergerd. ‘De coronacrisis was voor ons allemaal een lastige periode. Maar we staan er wellicht nauwelijks bij stil hoe de crisis heeft ingeslagen bij mensen die het sowieso al moeilijker hebben door financiële, fysieke of mentale beperkingen’, aldus de minister.

Elke drempel is een verhaal

Ook de stad Genk zet Vakantie voor iedereen hoog op de agenda. Sara Roncada, schepen voor sociaal welzijn, verwijst naar het Genkse meerjarenplan. ‘Het aanpakken van de kansarmoede, zeker bij onze kinderen en jongeren, is een prioriteit,’ zegt ze. Schepen Karel Kriekemans, bevoegd voor toerisme, vult aan: ‘Met Kattevennen-Cosmodrome stimuleren we bovendien de interesse voor wetenschap, en boren we talent aan dat broodnodig is om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan. We hebben er dus alle baat bij om zo veel mogelijk drempels weg te werken, zodat iedereen de weg vindt naar ons aanbod.’

Het onderzoek dat Avansa Limburg en Kattevennen-Cosmodrome voerden, zal nooit ‘af’ zijn. Integendeel, het is juist belangrijk om de gedachte achter Vakantie voor iedereen permanent onder de aandacht te houden. De ervaringen van de deelnemers zijn ook niet alleen in cijfers te vatten. Vandaar de podcastreeks. Want achter elke drempel schuilt een verhaal. Wil je die verhalen horen? Surf dan naar www.avansa-limburg.be/podcasts, of beluister de podcasts via Spotify.