Kerstkomeet in zicht

In 1948 ontdekte Carl Wirtanen in de V.S. een komeet van slechts 1,2 km groot, die slechts 5,4 jaar nodig heeft voor een omloop rond de Zon. Elke keer dat de komeet in de buurt van de Zon komt, wordt hij opgewarmd en door sublimatie (chemische overgang van vaste naar gastoestand) ontstaat er een mistlaag van losgekomen stof- en ijsdeeltjes die door de zonnestraling de ruimte in “geblazen” wordt. Het zonlicht licht deze mistlaag op waardoor het dan een heldere verschijning kan zijn, tenminste als de Aarde dan ook in de buurt is. Het punt in de komeetbaan waarbij de komeet de kortste afstand tot de Zon bereikt, het perihelium, bedraagt slechts 1,05 Astronomische Eenheden terwijl de Aarde op 1 A.E. rond de Zon beweegt. Omgerekend is dit bijna 7,5 miljoen km! Meestal staat de Aarde bij elke dichte nadering van de komeet tot de Zon, te ver verwijderd om het helder zichtbaar te zien. Maar dit jaar, passeert de komeet, de Aarde op een afstand van 11,1 miljoen km of bijna 29 keer de afstand Aarde-Maan, waardoor het de helderste verschijning ooit én van deze eeuw wordt.

Opname van 13 december 2018 vanuit Genk: 70mm f:5,6 ISO-8000 5sec: bovenaan de Pleiaden, in het midden de V-vormige kop van de Stier en rechts van het midden de komeet Wirtanen.
Opname van 13 december 2018 vanuit Genk: 70mm f:5,6 ISO-8000 5sec: bovenaan de Pleiaden, in het midden de V-vormige kop van de Stier en rechts van het midden de komeet Wirtanen.

Waar moet je kijken?

De komeet Wirtanen zal helaas geen staart vertonen maar ziet er uit als een blauw-witachtige pluis. Hij is
’s avonds, best tussen 19h-21h, makkelijk met een kleine verrekijker hoog in het oosten tot zuidoosten zichtbaar. In omgevingen met weinig lichtvervuiling of straatverlichting is hij zelfs met het blote oog zichtbaar! Op 17 december staat de komeet dicht bij de sterrenhoop, de Pleiaden in het sterrenbeeld Stier, en tijdens de volgende avonden staat hij als maar hoger aan de hemel. De komeet verplaatst zich langzaam in de richting van het sterrenbeeld Voerman (Auriga). Op Kerstavond staat de komeet naast de heldere ster Capella van de Voerman, een ware Kerstkomeet! Tussen 18 en 25 december zal het maanlicht wel wat storen, maar je kan zeker een poging wagen om de kerstkomeet te spotten. In de daarop volgende avonden beweegt hij zich verder via het sterrenbeeld Lynx in de richting van de Grote Beer en blijft goed zichtbaar tot midden januari 2019