Maansverduistering in bijschaduw - 10 januari 2020

Maansverduistering in bijschadum - 10 januari 2020

verslag van onze astroranger Seppe Canonaco:
In de vooravond van vrijdag 10 januari ontwikkelden zich groter wordende opklaringen die de bewolking in alsmaar kleinere plukken versnipperde totdat er rond 19h30 MET een volledig open hemel verscheen. Ondertussen mijn 15 cm f/5 reflector met erop een Canon EOS/D5 Mk3 opgesteld en verwachtingsvol, maar vooral nieuwsgierig afvragend of dat de maansverduistering in de bijschaduw van de aarde wel zou opvallen.

Tijdens het maximum (20h10 MET) kon ik met het blote oog en door geconcentreerd te kijken en mijn ogen “scherp” stellend met moeite de iets donkerder zuidkant van de maan opmerken. Maar als ik eerst naar een donkere omgeving keek en me dan naar de maan richtte kon ik het zacht verduisterde deel gedurende 1 à 2 seconden wél duidelijk zien. Dus op het moment dat ik met wijde pupillen plots het felle licht van de maan in mijn ogen kreeg zag ik de donkerdere zuidkant van de maan goed en even later wanneer mijn pupillen dan door het felle licht kleiner waren was het moeilijker om het zacht verduisterde deel op te merken.
Het was best doenbaar om de niet echt opvallende maansverduistering in de bijschaduw te volgen,. Ook de omstandigheden waren best okee, het was niet echt koud en haast geen wind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto genomen om 2020 jan 20h10m MET, focaal met 15cm f/5; 1000 ISO; 1/8000 sec vanuit Genk-Noord. Het contrast op de foto is digitaal versterkt.