Marsrover Perseverance succesvol gelanceerd op 30 juli 2020

perseverance-rover.jpg

Op donderdag 30 juli 2020 heeft de  Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASAmet succes zijn nieuwste Marsrover in de ruimte gebracht. Zo werd om 13u50 een  Atlas V raket gelanceerd vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida. Aan  boord bevond zich de Perseverance Marsrover. Indien de missie zonder problemen verloopt, zal  Perseverance op 18 februari 2021 landen op de planeet Mars. De module zal daar  onderzoek gaan doen naar sporen van leven op Mars. De onbemande robotwagen brengt voor het eerst ook een kleine helikopter drone naar Mars. 

De Marsrover Perseverance maakt deel uit van NASA's Mars 2020 missie. Men wil  met deze Marsrover interessante bodemstalen van het Marsoppervlak verzamelen. Hiertoe werd Perseverance uitgerust met een 2,1 meter lange uitschuifbare arm voorzien van tal van instrumenten en een boor die een diameter heeft van 2,7 centimeter. Deze boor moet op het Marsoppervlak bodemstalen nemen tot op een diepte van vijf centimeter waarna deze worden opgeslagen in speciale buisjes. Deze bodemstalen zullen ook geanalyseerd worden waarna de buisjes kunnen achtergelaten worden op het Marsoppervlak zodat deze ooit kunnen worden opgehaald tijdens toekomstige Marsmissies. Maar volgens Nasa kan het nog 10 jaar duren eer het zover is.

Bij deze missie wordt ook onderzoek gedaan. Er wordt koolstofioxide uit de Marsatmosfeer omgezet naar zuurstof.
Indien men hierin slaagt kan dit voor toekomstige bemande ruimtemissies naar Mars gebruikt worden.

Naast meer dan twintig camera's draagt Perseverance voor het eerst ook twee microfoons met zich mee naar Mars. Met deze microfoons wil men het geluid vastleggen en bestuderen tijdens de afdaling en tijdens het rondrijden op het Marsoppervlak. De camera's aan boord van Perseverance zullen gebruikt worden voor navigatie en voor het in beeld brengen van de afdaling en landing op het Marsoppervlak. De kleurencamera's aan boord van Perseverance hebben een 20-megapixelsensor en kunnen het Marsoppervlak ook met een grotere beeldhoek in beeld brengen dan tijdens voorgaande missies naar Mars.

Perseverance werd ook uitgerust met een weerstation dat onder meer de windsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid en de hoeveelheid stof in het Marslucht zal gaan meten.

Perseverance heeft een gewicht va 1 025 kilogram waardoor dit de zwaarste robotwagen is die tot op heden naar Mars werd gestuurd. De Marsrover zelf is 3 meter lang, 2,7 meter breed en 2,2 meter hoog. Het ontwerp van de Mars 2020 rover lijkt veel op dat van de huidige Marswagen Curiosity. Indien de robotwagen in februari 2021 een zachte landing maakt op het Marsoppervlak en intact blijft zal de module minstens s 1 Marsjaar operationeel zal blijven. Dit komt overeen met 687 dagen op aarde.

De naam 'Perseverance' werd door NASA gekozen uit meer dan 28 000 inzendingen afkomstig van Amerikaanse kinderen en betekent in het Engels zoveel als 'volharding'. Uit respect voor de vele zorgverleners en ter nagedachtenis van de vele slachtoffers van het coronavirus draagt Perseverance ook een klein COVID-19 gedenkplaatje met zich mee.

De  hele project heeft een prijskaartje van 2,1 miljard dollar.