Onze Melkweg, gedetailleerd in kaart gebracht door Belgische astronomen

gaia-satellieta5cfeb7eb858a454222c6a713718c016xl.jpg

Sinds 2014 brengt de Gaia-satelliet brengt  hemel in kaart. Op die kaart kan je sterren terugvinden, die een miljoen keer zwakker zijn dan met het blote oog kan worden waargenomen. Gaia was in de mogelijkheid om heel nauwkeurig uitzonderlijke afstanden te meten tot bijna 2 miljard sterren. Ook werd onderzocht en  gemeten hoe snel en in welke richting de sterren door de ruimte bewegen terwijl ze rond het centrum van onze Melkweg draaien.
Deze update levert spectaculaire informatie op. Met behulp van de spectroscopische informatie die Gaia heeft verzameld, hebben astronomen de temperaturen, de massa's en de leeftijden van de sterren kunnen bepalen. Ook de snelheid waarmee sterren naar ons toe of van ons af bewegen is gemeten, evenals hun chemische samenstelling.

Gedetailleerde informatie over sterren die in de loop van de tijd variëren in helderheid (‘sterbevingen’), of sterren die deel uitmaken van een dubbelstersysteem,kon gepubliceerd worden. Daar blijft het niet bij, want Gaia ziet enerzijds ook objecten die veel dichterbij zijn dan de sterren van de Melkweg, zoals asteroïden in het zonnestelsel en anderzijds miljoenen melkwegstelsels en quasars, die zelfs buiten onze Melkweg kunnen waargenomen worden.

De gespecialiseerde expertise van Belgische onderzoekers speelde een belangrijke rol in het Europese consortium dat de enorme hoeveelheid aan Gaia gegevens analyseerde. Astronomen van o.m de KU Leuven, de Koninklijke Sterrenwacht van België, de Université Libre de Bruxelles, de Universiteit Antwerpen en de Université de Liège hebben allemaal aan deze opdracht bijgedragen. De Belgische deelname aan de Gaia-missie is mogelijk gemaakt door financiering van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) via het PRODEXprogramma van ESA.