Space X brengt de eerste Europeaan in de ruimte

De Franse ESA astronaut Thomas Pesquet zal tijdens zijn tweede spacevlucht terugkeren naar het International Space Station. De missie kreeg de naam Alpha.

Het is de eerste keer dat een Europeaan gelanceerd wordt door een Amerikaanse ruimtecapsule.
De lancering gebeurt op Kennedy Space Center in Florida en Thomas Pesquet zal de eerste ESA astronaut zijn die niet met een US Space Shuttle of met een Russissche Soyuz vliegt. Hij  vliegt immers met de Crew Dragon die ontwikkeld en gebouwd werd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. Samen met hem vertrekken de NASA  astronauten Megan MacArthur en Shane Kimbrough en de Japanese astronaut Aki Hoshide.

The lancering staat gepland voor 22 april 11u11. Van vertrek tot orbit heeft de shuttle amper 10 minuten nodig. Daarna zal het ongeveer 24 uren duren om het Internationaal Ruimtestation te bereiken, zodat de module kan connecteren met de Harmony module.  Dit is voorzien tegen 10u30.

In samenwerking met het Franse Space Agentschap CNES zal het event gestreamd worden met commentaren in het Frans en in het Engels. Vanaf 9u55 kan je het meemaken via ESA WEB TV.
De laatste updates van deze missie kan je terugvinden via @esaspaceflight op Twitter. Meer informatie kan je terugvinden op ESA's blog via thomaspesquet.esa.int.

Indien je meer wil weten over de Alpha missie kan je best een kijkje nemen bij www.esa.int/MissionAlpha. Met brochure op www.esa.int/AlphaBrochureuw