Starlink communicatiesatellieten

De Starlink communicatiesatellieten

Verschillende grote bedrijven plannen een netwerk van communicatiesatellieten die tegen 2023 voor het wereldwijd mobiel 5G-breedbandinternet gaat zorgen.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk loopt voorop en is volop bezig om zo'n 12000 Starlink-communicatiesatellieten in groepen van 60 in een baan rond de aarde te brengen. De satellietjes worden gepositioneerd op een baanhoogte van gemiddeld 550 km tussen de 47-ste en 56-ste breedtegraad noord en zuid. Op 24 mei 2019 werden 60 testsatellieten (Starlink-1) succesvol gelanceerd en een eerste reeks van 60 operationele satellieten (Starlink-2) werden op 11 november 2019 in een baan om de aarde gebracht. En het gaat nu snel; op 7 januari werd de Starlink-3 reeks gelanceerd en op februari 2020  Starlink-4 en op 18 maart Starlink-5. Er zijn al plannen om zelfs tot 42000 satellieten te gaan! Al deze satellieten zijn tot enkele weken na hun lancering zichtbaar als een parelsnoer van kleine lichtjes die aan de hemel voorbij trekken.

Op 18 maart werd de zesde batch van 60 satellieten gelanceerd
Starlink 0 = 24 mei 2019 (test)
Starlink 1 = 11 nov 2019 (alle volgende operationeel)
Starlink 2 = 07 jan 2020
Starlink 3 = 29 jan 2020
Starlink 4 = 17 feb 2020
Starlink 5 = 18 mrt 2020

Dit is allemaal mooi om eens te te zien, zoals kerstverlichting en vuurwerk mooi is maar teveel licht tijdens de nacht is nefast voor ons natuurlijk goedvoelen. Ook astronomen ondervinden alsmaar meer hinder van deze overdaad aan kunstmatige verlichting. Voor de  astronomie is het van essentieel belang om in een donkere, droge en wolkeloze nachthemel waarnemingen en onderzoek te doen. Zoals we alsmaar meer aandacht besteden aan het beschermen van onze leefomgeving en de aarde moet er ook aandacht komen om de pracht van de sterrenhemel te behouden! De sterrenhemel is ons venster tot het heelal!

Maar als er binnenkort heel veel satellieten in een baan om de aarde worden gebracht kan dit de waarnemingen ernstig verstoren. Astronomen vrezen dat de veelheid van al die satellieten hun zeer lichtgevoelige apparatuur zou kunnen beschadigen of hun waarnemingen onbruikbaar worden, door het licht dat de satellieten weerkaatsen (ze worden opgelicht door het zonlicht. We bouwen zo een web om de aarde waardoor we de sterrenhemel niet meer kunnen zien en we zelfs de aarde niet meer kunnen verlaten! Meer nog, we creëren een gevaarlijke situatie omdat bepaalde wetenschappelijke programma's die het heelal afspeuren naar objecten en planetoïden die op ramkoers met de aarde zijn, we niet gaan kunnen zien aankomen Elke dag valt er meer dan 100 ton aan meteorieten op aarde, meestal betreft het stofdeeltjes maar eentje groter dan 1 km heeft wereldwijde catastrofale gevolgen.

Onze maatschappij is heden zo verweven en gehecht aan de voordelen van wereldwijde communicatie, GPS, aardobservatie enz. en satellieten daarvoor. Er zijn nu zo'n 2000 actieve satellieten en nog eens zo'n 3000 afgedankte satellieten. Meer nog, rondom de aarde zweven er ook heel wat restanten van raketten, uiteengevallen satellieten en diens meer. Naar schatting zijn er meer dan 128 miljoen stukjes  kleiner dan 1 cm, bijna 1 miljoen stukken van 1 cm tot 10 cm groot, en zo'n 34000 grote stukken die groter zijn dan 10 cm! Al dat “ruimteafval” wordt een alsmaar groter probleem. Geraak maar zonder kleerscheuren doorheen die afvalbel de ruimte in.

 

 

 

 

 

 

 

Foto van 19 april 2020 om 22h27m MEZT (Midden-Europese Zomer Tijd). In het beeld zijn 5 satellieten die van het zuidwesten naar het oosten bewogen (van rechts naar links op de foto). De foto is slechts 15 seconden belicht (vandaar dat ze streepjes getrokken hebben) op ISO 1000 met een groothoek, van zenit tot aan de horizon! Het midden is het zuidoosten en bovenaan staat het sterrenbeeld Grote Beer en net boven de bomen staat het sterrenbeeld Leeuw!