Stromend water op Mars gevonden.

Eind september kwam de NASA met de aankondiging op de proppen dat er een belangrijk mysterie over de rode planeet wetenschappelijk is ontrafeld en dat ze dat vandaag uitgebreid uit de doeken zou gaan doen. Nu weet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wel perfect hoe ze de media moet bespelen, maar toch gebeurt het niet vaak dat een persconferentie over Mars zo groots wordt aangekondigd. De verwachtingen waren dus hoog gespannen.

Op het internet ging het al snel gonzen van de geruchten. "De NASA heeft leven ontdekt op Mars", klonk het al vlug. Volgens de NASA was Mars ooit een planeet als de Aarde, met zout water, zoet water en bergketens, maar is het oppervlaktewater ooit verdwenen na een grote klimaatverandering.

Op de NASA-persconferentie was wetenschapper Lujendra Ojha aanwezig. De doctoraatsstudent heeft in 2011 een proefschrift geschreven over de mogelijke ontdekking van vloeibaar water op de rode planeet. De wetenschap is er al een tijdje over uit dat er bevroren water is op de polen op Mars, maar vloeibaar water - de noodzaak voor aardachtig leven - was tot nog toe niet ontdekt op onze buurplaneet.