Venus en Mars samen aan de hemel

De afgelopen maand kon je Venus en Mars al in de avondschemering terugvinden. Terwijl Venus zich aan de hemel verder van de zon af bewoog was Mars langzaam naar de zon toe aan het bewegen. Het gevolg daarvan is dat beide planeten elkaar langzaam naderden.
Vanavond staan beide planeten dan ook schijnbaar vlak bij elkaar aan de hemel. Meer nog ze staan zo dicht bij elkaar dat beide planeten in hetzelfde beeldveld van kleine telescopen zichtbaar zijn. Zonder telescoop zie je gewoon een heldere ster staan, de planeet Venus, met daarboven een zwakker rood sterretje, Mars.  In de telescoop worden deze puntjes schijfjes.  
Het feit dat deze vlak bij elkaar aan de hemel staan, is een niet alledaags zicht. Maar de  samenstand is een schijnbare samenstand, in werkelijkheid staan beide planeten enorm ver uit elkaar.

Speciaal voor deze gelegenheid doet de Cosmodrome  haar deuren open.Bij helder weer kan je tussen 17u30 en 20u00 door de telescopen naar de samenkomst van de godin van de liefde en de oorlogsgod kijken.