Wel 90 tot 105 vallende sterren per uur te spotten tijdens dé meteorenzwerm van het jaar
Vuurwerk is niet meer toegestaan. Maar geen zorgen, je hebt de kans om een natuurlijk lichtspektakel aan de hemel te zien, je moet er wel de koude nachten voor trotseren. Tussen 7 en 16 december is de meteorenzwerm, de Geminiden te zien. Met als hoogtepunt de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december.
De naam, Geminiden komt van het sterrenbeeld, Gemini of Tweeling, omdat daar nabij de ster Castor, zich het vluchtpunt of de radiant bevindt. Vanuit deze positie lijken de meteoren vandaan te komen. De Geminiden zijn een van de meest opvallende meteorenzwermen omdat er veel heldere exemplaren tussen zitten. Naar schatting kunnen er, tijdens het maximum, gemiddeld 90 meteoren per uur te zien zijn.
De Geminiden zijn bijzonder omdat het moederobject geen komeet is, maar de planetoïde (en mogelijk een uitgedoofde komeet) Phaethon. Toen Phaethon nog komeeteigenschappen had, heeft ze in het zog van haar baan heel wat kruimelpuin achtergelaten. En als de banen van de aarde met die van de planetoïde mekaar kruisen, komt dit puin ook in onze atmosfeer terecht. Met hoge snelheden klieven ze doorheen onze atmosfeer en door de wrijving, ionisatie, verbranding en verdamping, verpulveren ze in een lichtflits. Deze lichtflitsen zien we als vallende sterren.
Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden opgemerkt en sindsdien in hevigheid zijn toegenomen. Vooruitberekeningen tonen aan dat het kruisingspunt van de baan van de aarde met deze van de planetoïde zich langzaam van de aardbaan verwijdert waardoor het aantal meteoren deze eeuw af zal gaan nemen, totdat het meteorenverschijnsel niet meer zichtbaar is. Dus, nu kijken voor we ze niet meer zien!
Het is één van de mooiste jaarlijkse terugkerende meteorenzwermen, die het zeker waard zijn om de koude nachten te trotseren. Dit jaar zullen de Geminiden op zijn best te zien zijn in de nacht van 13 op 14 december. Wie de vallende sterren wil zien, moet op een hoogte van 48 tot 65 graden richting het zuidwesten kijken. Om je een beeld te geven; 90 graden is recht boven je hoofd. Deze hoogte helpt zeker mee voor een goede zichtbaarheid en vooral in de tweede helft van de nacht zijn de meteoren zichtbaar. In de eerste helft van de nacht stoort de maan, want die is voor 80% vol. Halverwege de nacht gaat de maan onder.” .
Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.