Werken in het bos: kappen en planten in Kattevennen

kappingen-kattevennen.jpg

Kappingen in Kattevennen - Werken in het bos: kappen en planten deze winter

De winter is de ideale periode om in de natuur en zeker in het bos te werken. In Genk doen we dat op basis van ons bosbeheerplan. 
Een van de belangrijke acties is dat we onze bossen willen omvormen. Veel van onze bossen bestaan voor een overgroot deel uit dennen en/of exoten als Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik. Door de bossen om te vormen naar meer gemengde bossen verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we dat de bossen beter bestand zijn tegen de klimaatverandering.

Om bossen om te vormen, moeten bepaalde bomen wijken en andere bomen geef je voordelen. Daarom wordt er gekapt en geplant.

Meer weten? Lees het hier

Kappen in het bos.
Deze winter wordt er gekapt in delen van de bossen Kattevennen en delen van de bossen Bodem. De bossen Bodem liggen in het oosten van Genk, tegen de Europalaan en de grens met As en Zutendaal.
In Kattevennen kappen we in functie van bosranden, de jeneverbessen en wordt er gedund om de omvorming tot stand te brengen.

Planten in het bos.
Er wordt ook geplant in het bos. Zo brengen we soorten in die nu ontbreken of versterking nodig hebben. Soms doen we dit in één geheel (zoals in Kattevennen verleden winter) maar meestal gaan we kleine groepjes planten: deze mini-verjongingsgroepen noemen ze in het Duits ook wel Klumpen. In het bos zal je groepjes van 30 boompjes zien staan die kort bij elkaar staan en een herkenningspaal hebben.
Dit heeft een aantal voordelen:

In deze groepen kunnen bomen voldoende dicht op elkaar opgroeien. Bomen van dezelfde soort groeien ongeveer even snel, er is geen soortconcurentie, de meest vitale is het snelst.
Zo stimuleren ze elkaar om energie te steken in de opwaartse groei.
De takken onderaan sterven af omdat de boompjes elkaar beconcurreren om licht. Vrijstaande bomen hebben heel hun leven voldoende licht van alle kanten en zullen dan ook hun onderste takken behouden. Ze steken meer energie in de zijtakken en groeien minder in de hoogte.
Op termijn gaan de meest vitale bomen uitgroeien tot een volwaardige boom die er voor kan zorgen dat de soort volwaardige plaats krijgt in het bos.
Door de paal kunnen we de groepjes terug vinden om in de eerste jaren wat onderhoud te doen wanneer nodig.
We moeten zo weinig mogelijk ingrijpen, alleen wanneer echt nodig.

Deze aanpak heet QD ('Qualifizieren-Dimensionieren') en komt uit Duitsland. Meer info op de website van Ecopedia.

Aanplanten deze winter 2021-2022

Sportbos (3.000 boompjes)

  • 60 kloempen en 40 bosrandlobben
  • Bij de kloempen zijn de volgende basissoorten gebruikt: Winterlinde, Zomereik, Wintereik, Boskers, Esdoorn, Beuk

Bodembos (3.270 boompjes)

  • 68 kloempen en 41 bosrandlobben
  • Bij de kloempen zijn de volgende basissoorten gebruikt: Winterlinde, Boskers, Esdoorn, Beuk, Kastanje

Zonhoverheide (1.080 boompjes)

  • 36 bosrandlobben
  • In de bosrandlobben planten we soorten als veldesdoorn, hazelaar, meidoorn en haagbeur maar ook boomsoorten als winterlinde, boskers en tamme kastanje