29 juli 2019

De 8 raarste dingen die we achter gelaten hebben op de maan

astronaut-111181280-1.jpg

De 8 raarste dingen die we achter gelaten hebben op de maan

Het is echt jammer, maar nog steeds hebben mensen de neiging om rommel achter te laten, waar we ook gaan.
En de maan is hier geen uitzondering op. Er wordt geschat dat er ongeveer 180.000kg spul op de maan is achtergelaten in de loop van tientallen bemande en onbemande missies.
De meeste objecten zijn eenvoudigweg verdwenen ruimtevaartuigen, sondes en raketten die opzettelijk op het oppervlak van de maan  zijn terecht gekomen nadat hun missies voorbij waren. Maar er zijn ook een handvol vreemde dingen op de maan: kunstprojecten, sportartikelen en zelfs… zakken met uitwerpselen.

Hier volgt een opsomming van de acht bizarste dingen die we tot nu toe op de maan hebben achtergelaten:

96 zakken urine en ontlasting

Tijdens de Apollo-missies moesten de astronauten uiteraard ook naar het toilet, net zoals wij hier op aarde. Hun lichaamsvloeistoffen werden verzameld in zakken.
Deze zakken (96 in totaal) bevinden zich na al die jaren op het oppervlak van de maan. Allemaal achtergelaten door astronauten om de lading van hun ruimteschip te verlichten, zodat ze in de plaats daarvan maanstenen konden meenemen.
Onlangs hebben sommige astrobiologen er zelfs interesse in gekregen. Ze willen deze ontlasting bestuderen om te zien of er bacteriën in achterblijven en of ze in verhoogde mate gemuteerd zijn als gevolg van blootstelling aan straling.

12 paar ruimteschoenen

Aan het einde van hun Apollo 11-missie op de maan, lieten Neil Armstrong en Buzz Aldrin, naast de zakken lichaamsvloeistoffen, ook een 100-tal voorwerpen achter die ze niet langer nodig hadden. Daar zaten, naast tal van gereedschappen en camera’s ook enkele ruimteschoenen bij.
Voor heel andere doeleinden lieten ze ook de beroemde Amerikaanse vlag achter die ze in de maangrond hadden gepland. Een kleine gouden olijftakhanger en een siliciumschijf, gegraveerd met ongeveer 100 goodwill-handtekeningen van Amerikaanse politici, NASA-beheerders en wereldhoofden, kregen ook hun eindbestemming op de maan.

Een gedenkplaat gesigneerd door Richard Nixon

Nixon was president tijdens alle zes menselijke missies naar de maan, inclusief ook de eerste. De astronauten van de eerste missie plaatsten deze gedenkplaat op het oppervlak van de maan. Hoewel Nixon het Apollo-programma slechts enkele maanden vóór de eerste maanlanding erfde, is hij de enige president die zijn handtekening op de maan heeft gekregen.
Als je dan weet dat zijn presidentschap in mineur eindigde, heeft hij dit toch wel goed gespeeld.


Kunstwerken van Andy Warhol, Robert Rauschenberg, en Claes Oldenburg

Dit is een officieel onbevestigd gerucht, maar er is reden om aan te nemen dat het waar is.
In de jaren zestig had beeldhouwer Forrest Myers naar verluidt het idee om zes kunstenaars te laten samenwerken aan een klein kunstwerkje dat op de maan zou blijven staan. Hij kon ​uiteindelijk een aantal grote namen rekruteren om minuscule schetsen te maken voor wat hij het Maanmuseum zou noemen. De ontwerpen - waaronder een Mickey Mouse-achtige tekening van Claes Oldenburg en een gestileerde schets van de initialen van Warhol die verdacht veel op een penis lijken - werden door wetenschappers van Bell Labs geëtst op een piepkleine keramische plaatje.

Myers kon de NASA echter niet overtuigen om mee te gaan in het plan. Vermoedelijk overtuigde hij een ingenieur die aan de Apollo 12-module werkte om de ‘wafer’ te verbergen in het ruimteschip.

Twee dagen nadat Apollo 12 was geland en daarna de maan verliet, onthulde Myers zijn plan aan de New York Times. NASA heeft het echter nooit officieel bevestigd.

Twee golfballen

Alan Shepard nam tijdens de Apollo 14-missie een ijzeren golfclub mee. Op het maanoppervlak bevestigde hij een hulpmiddel aan de stick met de bedoeling om maangrond op te scheppen.
Maar natuurlijk mocht een partijtje golf niet ontbreken. Shepard zei dat hij de bal ‘mijlen en mijlen’ ver sloeg. In de microzwaartekrachtomgeving van de maan was dat waarschijnlijk meer dan een paar honderd meter. Uiteindelijk heeft hij zich niet de moeite gedaan om de ballen op te rapen. Met het gevolg dat er op dit moment nog steeds twee golfballen uit de jaren 70 op de maan liggen.


Een controversieel kunstwerk

‘Fallen Astronaut’ is een klein abstract aluminium beeldje, gemaakt door de Belgische kunstenaar Paul Van Hoeydonck. Het beeldje werd tijdens de Apollo 15-missie door astronaut David Scott op de maan gelaten.
Scott liet het kunstwerk op zijn zij liggen naast de gedenkplaat van de 14 astronauten die tijdens vorige missies waren overleden.
Maar Van Hoeydonck maakte later bezwaar. Het beeldje moest rechtop staan en als symbool dienen voor hoe mensen de maan als opstap naar de sterren gebruiken.

Het meningsverschil leidde uiteindelijk tot een schandaal, omdat Van Hoeydonck replica's van het standbeeld probeerde te verkopen en zo zijn overeenkomst met David Scott schond.  
43 jaar later ligt de ‘gevallen astronaut’ nog altijd op dezelfde plek op de maan.

Een veer van een valk
Tegen het einde van de Apollo 15-missie voerde Scott een versie van het klassieke veren- / bowlingbal-experiment uit om te laten zien dat in een vacuüm omgeving twee objecten die samen vallen tegelijkertijd landen.
Scott deed het met een hamer en een veer, maar het resultaat was hetzelfde. Aan het eind liet hij de veer - afkomstig van Baggin, de valkenmascotte van de luchtmachtacademie - op het oppervlak van de maan achter.
Filmpje van het experiment

Een familiefoto van een astronaut

Charles Duke, astronaut van de Apollo 16-missie, liet tijdens een rit met de maanrover (waarmee ze Descartes Highlands verkenden) een foto van hemzelf, zijn vrouw Dorothy en hun zonen Charles en Thomas achter op de grond.

Duke heeft nooit specifiek gezegd waarom hij de foto daar achterliet, maar op de achterkant schreef hij wel de boodschap: "Dit is de familie van Astronaut Duke van Planet Earth. Landed on the Moon, april 1972. "
Waarschijnlijk zal de foto na meer dan 40 jaar op het maanoppervlak al behoorlijk vervaagd zijn.

Bron: Vox.com
Foto's (c) NASA