Komeet 12P/Pons-Brooks (update van vorige maand)

In het jaar 1812 ontdekte Jean-Louis Pons per ongeluk een komeet toen hij in Marseille was. Een paar jaar later ontdekten wetenschappers dat deze komeet een ovaalvormige baan had en ongeveer elke 70,5 jaar rond de zon draait. Maar toen de komeet volgens hun berekeningen in 1882 terug moest komen, hebben mensen hem niet gezien. Maar in 1883 werd de komeet opnieuw ontdekt door William Robert Brooks, die zowel Brits als Amerikaans was. Door de baan van de komeet precies te meten, ontdekten ze dat het dezelfde was die Jean-Louis Pons in 1812 had ontdekt. Sindsdien heeft de komeet een extra naam gekregen.

Nu weten we dat deze komeet ongeveer elke 71,5 jaar terugkomt en dat hij behoort tot de "Halley-klasse". Deze klasse is vernoemd naar de beroemde komeet Halley, die we pas weer kunnen zien in 2061. De laatste keer dat deze komeet langs kwam, was in 1954. Dit jaar, op 21 april, zal hij het dichtst bij de zon zijn, wat we het "perihelium" noemen. Dan zal de komeet op zijn helderst zijn, met een helderheid van 4,5 op een schaal die we 'magnitude' noemen. Maar voor ons zal de komeet alleen te zien zijn tot midden april, voordat hij weer verdwijnt.

Als je de komeet wilt zien, kijk dan 's avonds naar het noordwesten en later naar het westen. Tussen 10 en 15 april zal de komeet ongeveer 3 graden ten zuiden van Jupiter passeren, maar let op, dit is in de schemering! Kijk in het begin van april vóór 22u30 en tegen 25 april vóór 21u30.

Meer details en kaartjes van de diverse hemelverschijnselen zijn te vinden in de Hemelkalender 2024 van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde) en is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.