Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in Midden-Europese, MEZT. De zichtbaarheid van de planeten zijn geldig indien ze zich minimum 3° boven de horizon bevinden.

Mercurius en Venus 
Deze planeten staan nabij de Zon en zijn deze maand niet waarneembaar.

Mars
Mars komt net voor zonsopkomst op, laag in het oosten.

Jupiter en Uranus
Beide planeten bewegen zich vrijwel tezamen achter de Zon en zijn niet waarneembaar. 

Saturnus
De geringde planeet wordt langzaamaan alsmaar beter zichtbaar naarmate hij zich verwijdert van de Zon. Op te zoeken ’s ochtends boven de zuidoostelijk horizon.

Neptunus
Neptunus staat zo’n 12° ten westen (links) van Saturnus en wordt ook heel langzaam beter waarneembaar, weliswaar met een telescoop.

Maan
LK = 1 mei, NM = 8 mei, EK = 15 mei, VM = 23 mei, LK = 30 mei.

Samenstanden met de Maan
4 mei: Saturnus staat zo’n 3° ten oosten (rechts) van de Maan. Bekijk dit ’s ochtends aan de oostzuidoostelijke horizon.

5 mei: Mars staat zo’n 1° ten noorden van de Maan. Bekijk dit in de ochtendgloed aan de oostelijke horizon.

10 mei: De zeer smalle maansikkel staat zo’n 2,5° ten westen (links) van Capella, de helderste ster van het sterrenbeeld Voerman. Bekijk dit net na zonsondergang, laag aan de westelijke hemel.

12 mei: De maansikkel staat bijna 3° ten zuiden van Pollux, een van de twee heldere sterren van het sterrenbeeld Tweelingen.

23 mei: De volle Maan bijna 3° ten oosten (rechts) van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk dit laag in het zuiden; tegen de ochtend is de onderlinge schijnbare afstand geslonken tot minder dan 1°! Bekijk dit dan aan de zuidwestelijke horizon.

31 mei: De halve Maan bijna 4° ten oosten (rechts) van Saturnus.

Meer details en kaartjes van de diverse hemelverschijnselen zijn te vinden in de Hemelkalender 2024 van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde) en is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.